i Bøger

World War Z

Jeg har haft Max Brooks – ‘World War Z: An Oral History of the Zombie War’ liggende kvartlæst pĂĄ min Kindle i flere ĂĄr. SĂĄ det er lidt mærkværdigt, at det skulle blive lige netop dĂ©n bog, der fik genantændt min lyst at læse skønlitteratur.

Zombier har igennem tiden været et stort no-go for mig, og det på tværs af alle former for popkultur. Som overnaturlige væsener har de altid virket fjollede på mig. Ikke at det mytologiske aspekt i eksempelvis vampyrer eller genfærd i sig selv er mindre tåbelige. Men de kan dog i en tilpas talentfuld forfatters hånd udvikles til at besidde en form for seksualitet, baggrundshistorie og følelsesmæssigt drive. I ved nok, spøgelser der vender tilbage for at hævne en uretfærdighed, eller den arketypiske mystiske forførende blodsuger.

Det er noget mere vanskeligt med zombier. Selve konceptet (i.e udøde, rĂĄdnende væsener uden bevidsthed, der drives udelukkende af en instinktiv og umættelig appetit pĂĄ menneskekød) rummer begrænset med sexappeal. Og det har reduceret zombierne til at bebo de mere lemlæstende og blodige dele af horrorgenren, som jeg ikke har den store veneration for. Det gĂĄr ret hurtigt op for læseren, at selvom Brooks sagtens kan skrive en grum horrorscene med afrevne lemmer og mæskeri af menneskekød, sĂĄ er zombierne mest af alt metaforer. Brooks bog handler mere om hvad der sker, nĂĄr civilisationen, menneskeligheden og samfundet bryder sammen under pres fra en eksistentiel trussel – bĂĄde lokalt og globalt. Zombierne kan ses som et elskovsbarn mellem en pandemi og klimaforandringer, hvilket gør bogen overraskende relevant her 14 ĂĄr efter udgivelsen.

Rent læsemæssigt er ‘World War Z’ en fornøjelse, nĂĄr man først har købt ind pĂĄ dens præmis. Den er en epistolarisk roman, hvilket ikke fungerede for mig ved første gennemlæsning, men nu virker stilen forfrisken og stimulerende pĂĄ mig. Jeg er ca. 2/3 inde i bogen, og den holder højt niveau. Nu er spørgsmĂĄlet sĂĄ om min nyvundne accept af zombiekonceptet betyder, at jeg bør give ‘The Walking Dead’ en chance? Det tyder pĂĄ at den serie kan lidt af det samme som ‘World War Z’, der mĂĄ have været en inspirationskilde.

Giv lyd fra dig

Comment