i Bøger, Kultur

Tsundoku afblæst

En mindre revolution er indtruffet i det lille hjem. Jeg fik en Kindle Paperwhite i julegave af Den Bedre Halvdel, hvorfor ebøgerne nu har holdt deres indtog.

Hvad er så første indtryk? Fremragende. Ganske enkelt fremragende.

Kindlen er en fornøjelse at læse på, og integrationen med Amazon er næsten for sømløs (i.e. det er alt, alt for nemt at købe nye bøger). Maskinen vejer næsten ingenting, og er optimal i offentlig transport. Når det handler om skønlitteratur, så savner man slet ikke den fysiske bog. Jo, lidt at jeg kan snyde og læse slutningen på forhånd, men ellers ikke. Jeg lægger derfor trygt min fin- og genrelitterære udvikling i Kindlens hænder.

For faglitteratur er jeg noget mere splittet. Dels fordi jeg er selvhøjtidelig nok til at jeg gerne vil have pralende og kloge bøger stående i reolerne (så de fysiske eksemplarer kan foregøgle besøgende i Jordhulen at jeg er vældig, vældig intellektuel). Dels fordi jeg i min læsning af fagbøger ofte godt kan lide at hoppe i afsnittene, frem for at læse fra side 1 til side 723. Bevares, det er muligt at hoppe rundt i en bog på Kindle, men det er bare mere intuitivt i en fysisk bog.

Jeg har derfor en formodning om, at Kindle fuldstændig vil overtage mit forbrug af skønlitteratur. Det vil nok også være en lettelse for den kommende flytning, for vi har efterhånden umanerligt mange og tunge bøger. At anskaffe flere vil ikke være bæredygtigt.

Men de digre værker om Boerkrigen og Bangladeshs dannelse? De vil indtil videre nok blive fortæret i fysisk form. Og danne rygraden i det bibliotek, jeg planlægger at opbygge. Når altså jeg ejer et mindre gods med plads til den slags excentriske aktiviteter.

Giv lyd fra dig

Comment

  1. Godt spørgsmål.

    Jeg synes egentlig, at det er en udmærket oplevelse at læse bøger i iBooks eller Kindle på min iPad. Man kan sige, at fordelene ved en dedikeret ebogslæser (hvilket Paperwhiten er, den kan og skal ikke anvendes til andet) er, at den har nogle specialiserede fordele. Paperwhite handler udelukkende om tekst og om den bedst mulige læseoplevelse, mens iPad’ens skærm skal kunne en masse andre ting også. Reelt er de to derfor ikke substituerbare for hinanden, man skal kun købe en Paperwhite med det formål at læse.

    Min personlige oplevelse er, at Paperwhiten er meget rarere at læse på end iPad’en. Mine øjne bliver ikke trætte, lysstyrken er meget mere fleksibel ved forskellige rumbelysninger og den er pokkers nem og elegant at have med (noget man dog sikkert også kan sige om en iPad Mini, som jeg ikke selv ejer).

    Så samlet set: Ja, jeg vil klart anbefale en Kindle Paperwhite. Men kun hvis du har planer om at læse en masse.