web analytics

Trouble loves me

Augosto Pinochet, diktator i Chile fra 1973 til 1990, døde her til aften, 91 år gammel. Han var en hårdhændet herre: Kuppet mod den folkevalgte marxist Salvador Allende kostede denne livet. Over 3000 døde eller ‘forsvandt’ i Pinochets tid ved magten. Titusinder måtte gå i eksil. På den baggrund kan hans økonomiske politik – som er en medvirkende årsag til at Chile idag er Sydamerikas bedst kørende land – næppe redde hans navn fra for altid at være forbundet med et repressivt regime. Desværre nåede han aldrig at blive dømt for sine gerninger, men man må håbe at de alligevel kan finde forsoning med hinanden i Chile.

På det mindre seriøse plan, så sidder jeg i skrivende stund iført min himmelblå Lazio trøje. Der er Derby della Capitale i Rom her til aften, hvor Roma og Lazio mødes i et af de mest forbitrede lokalopgør indenfor fodbolden. De senere år er det mildt sagt gået ned af bakke for Lazio (og Roma har heller ikke været for stabile), men jeg er optimist og påregner en ond kamp og en sød, sød sejr til Biancocelesti.

Weekenden har ellers været lidt præget af julefrokosten fredag. Som forventet drak jeg som et lille hul i jorden og det var en fint underholdende aften. Ved et himmelsk mirakel var jeg ikke gået kold på mit toilet, men det skræmmer mig lidt at jeg intet erindrer om hvordan jeg er kommet hjem. Må holde op med at drikke så mange gratis stærke drinks. Lørdag brugte jeg på at ordne lidt praktisk og se ‘Inside Man’ på køkkenet (det er stadig en god film) og søndagen er gået med specialelæsning og tøjvask. Ja, sådan former livet i overhalingsbanen sig.

PS. De er nu rare og kærlige ovre i broderlandet. Dagens Industri bringer en undersøgelse over hvad der giver status i Sverige. I top ligger:

1. Vara allmänbildad, 2. Vara en engagerad och duktig förälder, 3. Ha en egen ihoparbetad förmögenhet, 4.Vara duktig på sitt arbete, 5. Kunna många språk, 6. Ha möjlighet att vara ledig hela sommaren, 7. Lägga tid och pengar på att hjälpa behövande människor (!!!!!), 8. Ha många vänner, 9. Bo i en stor villa/lägenhet, 10. Ha en helt egen stil, 11. Äga en gård, 12. Äga ett eget hus i något annat land än Sverige, 13. Verka självsäker och framåt, 14. Vara händig och duktig på att laga och reparera, 15. Äga ett företag, 16. Ha ett snyggt och välinrett hem, 17. Vara en duktig talare, 18. Vara underhållande och rolig, 19. Ha nytt fräscht kök med köksö och alla finesser (!!!!!), 20. Ha barn som är duktiga i skolan.

I bunden finder man følgende:

1. Ha en 15 år yngre fru/man (!!!!!!), 2. Äga en äkta pälskappa/rock, 3. Ha barnflicka/städhjälp och betala svart, 4. Vara singel med intensivt kärleksliv (!!!!!!), 5. Ha gått på friskola, 6. Känna Horace Engdahl (ständig sekreterare i Svenska Akademien), 7. Ha gått på privatskola (!!!!!), 8. Känna familjen Wallenberg (Sveriges mest kända och inflytelserika finansfamilj), 9. Känna statsministern, 10. Duktig på poker eller liknande spel, 11. Komma från en adlig familj, 12. Vara en duktig amatördiscjockey (!!!!!), 13. Ha en fullbokad almanacka, 14. Ha vip-kort till de rätta ställena, 15. Känna kungafamiljen, 16. Ha ett intensivt uteliv, 17. Ha en mycket känd och framgångsrik nära släkting, 18. Vara en god ryttare, 19. Kunna spela tennis, 20. Ha en mobil med inbyggd tv.

Jeg har to kommentarer: A) Jeg vil gerne se en tilsvarende dansk undersøgelse og B) Janteloven eksisterer tydeligvis ikke kun i Danmark. Politiken havde også lørdag en interessant artikel omkring de ganske store mentalitetsforskelle mellem danskere og svenskere (kan dog ikke finde den online). Men fortvivl ej, kære læsere: Jeg kan forsikre jer om at konkret integration nationerne imellem slet ikke er så svært (men tværtimod ganske underholdende)….!

Skriv en kommentar