The choice for Europe

Well, så gik den dag også! Vi har haft besøg af fødevareministeren i de sidste par dage, han skulle mødes med den nyudnævnte tjekkiske landbrugsminister + tale til et arrangement af ‘Ano pro Evropu’ (frit oversat: ‘Ja til Europa’). Der var en del pænt indflydelsesrige mennesker til arrangementet, bl.a. den tjekkiske EU-kommissær Ŝpidla, den tjekkiske udenrigsminister Svoboda og notabiliteter som Jiří Dienstbier. Selve arrangementet blev dog lidt af dødbider. Jeg var ikke helt kvik nok til at snuppe en af tolkemaskinerne (en ond, ond bulgarer kom mig i forkøbet!), så efter to og en halv times tjekkisk var jeg grydeklar – og loftet i Senatets ‘Riddersal’ var blevet studeret lige et par gange for meget.

Mit eget foredrag i Jihlava gik godt. Det var lækkert at komme en tur udenfor Prag.

Før jeg tog afsted østpå var mit billede af Tjekkiet det jeg havde fået ved at køre gennem det nordlige Bohemia i februar måned på studieturen i ’99. For de uindviede betyder det solide mængder sne, enorme minekratere i landskabet og – ikke at forglemme – det stykke vej i Europa med flest prostituerede og bordeller.

På turen i mandags (hvor det forresten var 30 grader varmt!) oplevede jeg kun et Tjekkiet med bløde bakker, frodige skove og idyllisk beliggende landsbyer. Selve Jihlava var også hyggelig, og stemning var væsentlig mere afslappet end i Prag. Jeg blev taget godt imod, og for første gang i mit liv betragtet som eksotisk. Det er tilsyneladende ikke hver dag at der kommer en blegfed dansker forbi.

Skriv en kommentar