Saudi Arabien

Det er altid en anelse underskudsagtigt at give den i rollen som gammel kyniker.

Men oprigtigt talt: Hvorfor bliver nogen stadig overraskede over at en auto- og teokratisk petrostat myrder og parterer sine regimekritiske journalister? Det er jo sådan den slags samfund fungerer. Gennem vold og kontrol.

For hvad havde I egentlig regnet med at Saudi Arabien er for en stat? Et civiliseret demokrati, der bag de internationale konferencer, de glitrende højhuse og de megalomane projekter? Troede I at Saud klanens nye trebogstavs-autokrat var anderledes, ja, måske ligefrem bedre end resten af hans familie? At det at kvinder nu må køre bil var tegn på mere frisind og åbenhed?

Virkelig? Et land, der med sine bomber er direkte årsag til en humanitær katastrofe i Yemen? Et land, hvor den lokale befolkning ikke arbejder, men i stedet lader millioner af rettighedsløse sydøstasiater servicere sig? Et land som eksporterer ustabilitet og islamisme gennem sin Wahhabisme, men som de geopolitiske beslutningstagere ikke gør noget ved, så længe alt den dejlige olie flyder og våbenkontrakterne bliver underskrevet? Et land, der fungerer som regional modpol mod iransk ekspansion?

Nej. Kønt er det ikke. Men den slags … nyttige lande får lov til at gøre lige som de vil. En rask filetering af en eller anden tilfældig journalist som Jamal Khashoggi i et baglokale på et konsulat i Istanbul, betyder ikke noget i det store billede. Hvorfor skal den slags detaljer og smålige idealistiske hensyn stå vejen for en god handel? Næste år er det danske kronprinsepar sikkert på eksportfremstød i Riyadh igen. Vi kommer alle sammen videre, og pengene tjener jo ikke sig selv, vel?

Som sagt: Underskudsagtigt.

Skriv en kommentar