i Nonsens

Naming and shaming

Jeg skal være den første til at indrømme, at mit eget navn ikke ligefrem er det mest hippe. Men, mine damer og herrer, jeg vil dog påstå, at det på trods af dets åbenlyse ulemper (‘Å’), så er det vel ikke decideret grimt. Og man får ikke umiddelbart negative associationer med navnet, sådan som man gør med visse andre.

I dag udsendte Danmarks Statistik en skrivelse omkring de populæreste navne, som børn sidste år blev døbt. Og det er rystende læsning. Guf for en vred gammel knark som mig. Lad os dykke ind i statistikken.

Jeg kan konstatere, at de senere års trend med at kalde ens afkom for pseudo-gamle navne stadig er gældende. Ja, faktisk så skulle man tro, at alle nyfødte piger fra parcel-hus helvedet eller boligblokken er direkte i familie med a) en svunden land-adelig slægt eller b) det meste af et plejehjem i Lemvig. Det vrimler med andre ord med fæle se-hvor-kultiveret-jeg-er-fordi-jeg-kalder-min-møgunge-et-navn-der-var-populært-i-tiptiptiptip-oldeforældre-generationen-navne. Et par eksempler: ‘Mathilde’ og ‘Emma’ er stadig de to mest populære navne til piger. De bliver joinet af ‘Amalie’, ‘Emilie’, ‘Victoria’, ‘Liva’, ‘Alma’ og ‘Selma’. Så mangler vi kun ‘Sigrid’, ‘Astrid’ og ‘Maren’ før det er helt tilbage i retro-retro dagene.

Men det bliver værre endnu blandt drengene. Det er som om at samtlige populære navne stammer diekte fra Kig Inds sladderspalter. Eller hvad siger I til ‘Lucas’, ‘Oliver’, ‘Victor’, ‘Sebastian’, ‘Gustav’, ‘William’, ‘Noah’, ‘Oscar’, ‘Silas'(!!) og ‘Marius'(!!!). Og hvad i alverden foregår der i hovederne på forældre der tænker på at døbe deres børn ‘Elias’ (91 stk), ‘Valdemar’ (99 stk), ‘Laurits’ (84 stk), ‘August’ (77 stk) og ‘Julius’ (81 stk’)?????

I bogen Freakonomics behandles sammenhængen mellem social status og navne. Måske man skulle anbefale vordende forældre at tage et kig i den, den er god at blive klog af – og nej, man bliver ikke automatisk sendt op i social klasse ét af at man får et royalt navn.

I den anledning vil jeg gerne udlodde en pakke kaffe til den af jer der kan komme med de bedste bud til fremtidens ‘Brian-navn’. I dag er navnet Brian efterhånden ved at dø ud, men det er den type adfærd man forbinder med en ‘Brian’ ikke. Så hvilket navn vil overtage de negative konnotationer ved Brian? Forslag modtages gerne!

Giv lyd fra dig

Comment

 1. Og så kan jeg regne ud, at det ikke er nu at man med store spørgende og let anklagende øjne skal udtale: “Og hvad skulle der så være galt med det, hva’?!” – men jeg vælger så at gøre alligevel :o)
  Særligt vil jeg gerne tale på vegne af navnet Gustav, da det med 100%’s sikkerhed bliver mellemnavnet til min søn, skulle jeg gå hen og fostre et drengebarn på et tidspunkt. Det er ganske enkelt en familie-tradition! (For nej, det er ikke for at være trendy – for er der noget, jeg ikke er, er det med sikkerhed trendy).

  Bortset fra det synes jeg, at Kåre er et cool navn! (hvis man i hvert fald lige abstraherer fra det hørlige handikap, det har på udenlandsk – men man kan jo ikke vinde hver gang.) :o)

 2. Ja, jeg vil også gerne liige opløfte min røst vedrørende din navne-hetz, for ER det da virkelig SÅ slemt at folk ikke har lyst til at blive ved med at kalde deres poder for Jens, Niels, Peter, Louise (undskyld, Louise) eller Stine for den sags skyld?

  Det ER der da ikke meget street credit i..? Synes det er lidt skægt. Det er (med et Bamse og Kylling-udtryk) ihvertifald sjovere, end at folk bliver kaldt Stephanie, Michelle eller Lonny eller sådan nogle semi-tysk/angelsaksiske navne. Og ja – jeg, Stine “Notorius” Nielsen, har OGSÅ tænkt mig at opkalde min førstefødte efter min farmor (hvis det vel at mærke bliver en pige for ellers ville det nok være lidt synd)…

  Ellers ville jeg mene at “Oliver” er potentielt nyt Brian-navn. Der er tilpas mange der hedder det til, at der da er nogle stykker, der kommer til at opføre sig dumt.

  Og er jeg forresten den eneste der kommer til at tænke på en halvgammel Disney-tegnefilm med en hjemløs, rød kat, der hed Oliver..?

 • Related Content by Tag