Live Long and Prosper

På trods af min uironiske og betingelsesløse kærlig til sci-fi, har jeg aldrig rigtig taget ‘Star Trek’ universet til mig. Hvorfor ved jeg egentlig ikke. For betingelserne for en usund og sørgelig afgudsdyrkelse af serierne og filmene er jo sådan set til stede.

Jeg siger således aldrig nej til en solid omgang space opera – og jeg har tilmed visse positive minder om ‘Star Trek: Next Generation’ fra dengang at serien blev vist på TV2 i slutningen af 1980’erne. Således vækker synet af Jean Luc Picard samme varme følelser hos mig, som billeder af Dumbledore vækker hos den gennemsnitlige ‘Harry Potter’-elsker. Så jo, jeg burde have lyst til at give mig i kast med diverse ‘Star Trek’ serier og film.

Og så alligevel ikke.

For ‘Star Trek’ er bare på en eller anden måde for kitsch til mine sarte smagsløg. Måske det er den der religiøse dyrkelse, som franchisen nyder i visse dele af nørdverdenen. Den efterlader mig ganske frigid. Grundlæggende orker jeg simpelthen ikke at se på sci-fi fra 1960’erne og 1970’erne (en fobi der også går ud min evne til at se den originale ‘Battlestar Galactica’ fra 1978). Så nej, ‘Star Trek’ og jeg bliver nok aldrig kærester.

Det er derfor, at jeg er så ubegribeligt overrasket over ‘Star Trek’ filmen fra 2009, som vises på TV2 Zulu alt imens disse ord grifles.

Den er jo god! Ja, du læste korrekt. De første 15 minutter er eminent fængende. Intergalaktiske rumkampe foregår i et inferno af overbevisende. Stjerner imploderer til sorte huller og – swuuuuusj! – protonmissilerne drøner afsted. De heroiske gerninger står i kø. Filmen er kitschet, men på den gode måde som kilder alle de rigtige steder. For første gang i mit middeltrange liv tager jeg nærmest Spock karakteren seriøst. Jeg glemmer faktisk næsten at han spilles af den ustyrligt irriterende Sylar fra min frafaldne ven ‘Heroes’. Og historien rummer mit all-time yndlingskoncept: Alternative virkeligheder og tidsrejser. Altså, hvad kan man mere bede om her i livet?

Jo, man må sige at J.J. Abrams ramte ganske rigtigt med sin film i 2009. Men andet kunne man vel heller ikke forvente sig af skaberen af ‘Lost’ og ‘Fringe’. ‘Star Trek’ medvirker kun til at cementere hans plads i det pantheon jeg har opbygget til mine afguder.

4 kommentarer til “Live Long and Prosper”

 1. Han er helt sikkert en helt i min verden, også aktuelt med den velsmurte ‘Person of Interest’.

  Jeg overvejer lidt om man bør se hans tidligere produktioner, såsom ‘Alias’ (har det blot så vanskeligt med traurige Jennifer Garner). ‘Felicity’ holder jeg mig umiddelbart fra, ligesom at den nye ‘Alcatraz’ kedede mig bravt efter to afsnit. Bliver spændende hvad han involverer sig i de kommende år.

  Svar
 2. Jeg forsøger stadig at hænge på med “Alcatraz” – har stadig en forhåbning om, at den bliver god på et eller andet tidspunkt. Afsløringerne og mysteriererne kommer dog alt, alt, alt for langsomt til at det holder spændingen. Ligesom “Fringe” lider den imidlertid også af, at jeg synes, at hovedpersonen er uendelig irriterende.

  “Alias” kan til dels anbefales. Når først man har ædt den kamel, det er at vedblive at tro på et univers, hvor alle er agenter (… og dobbeltagenter… og trippelagenter) er den faktisk ok.

  Svar
 3. Jeg deler din frustration over persongalleriet i ‘Alcatraz’. De kan sige lige hvad de vil, men ingen, genta’r: INGEN, skal bilde mig ind at Hurley fra ‘Lost’ er en ph.d i kriminologi og den amerikanske borgerkrig. Hende politibetjenten er i øvrigt også lidt af en langgaber.

  Svar

Skriv en kommentar