Life Hacking

Den Bedre Halvdel var til diverse kandidatfester i København i weekenden, så jeg havde alt rigeligt tid til almindelig lediggang, en smule motion samt at kværne en sæson af ‘Californication’. Det var glimrende, grænsende til fremragende. Ingen tv-serie har beriget mig med så mange profaniteter, nøgenhed og memorable replikker siden første sæson af ‘Game og Thrones’.

Jeg brugte dog også en del tid på at arbejde på det, vi kan kalde min ‘IT-infrastruktur’. Eller, med et lidt bedaget ord, at life hacke min tilværelse.

Sagen er den, at jeg i de fleste af livets forhold har rygrad som en regnorm, selvdisciplin som Frederik Fetterlein (jeg ved det, for jeg har læst hans mesterlige selvbiografi ‘Forført af livet’), udholdenhed som et piftet dæk, og koncentrationsevner som et A.D.H.D barn totalt speedet på sukker. For at øge den personlige produktivitet har jeg brug for et mål at arbejde hen imod (hvilket er vanskeligt nok for en forbitret nihilist), men også rammer og strukturer, der ‘nudger’ mig på rette vej – og minimerer mine ellers utallige overspringshandlinger.

Har derfor arbejdet på at indrette min MacBook, iPad og iPhone på en sådan vis, at jeg (i hvert fald i teorien) kan få skrevet filosofkonge-status kronikker, besnærende blogindlæg, store femårsplaner, forskningsprojekter, min planlagte trilogi om om det østrig-ungarske kejserrige samt bare ord i almindelighed. Der er også et akut behov for at jeg får udviklet en mere stringent, langsigtet og proaktiv måde at køre mit arbejdsliv og fritidsprojekter på. Jeg bruger oceaner af tid på at gruble og spekulere over de store issues i min tilværelse, fremfor at nedbryde dem i mindre dele, som jeg  så rent faktisk kan forsøge at gøre noget ved. Det er kontraproduktivt, eftersom det grundlæggende blot fører til inaktivitet, manglende inspiration og ingen kreativitet. Desuden er der et behov for at få udnyttet de alt for mange timer jeg hver uge tilbringer i offentlig transport (ca. 12 timer) på en fornuftig måde. Jeg væmmes egentlig ved på den måde at italesætte mit liv som en virksomhed, men well, der er brug for at få strammet op.  Så her er mit set up:

Browser: ‘Chrome’.

Er det den bedste browser? Jeg ved det ikke. Hidtil har jeg kørt med Safari, og har vel som sådan været tilfreds med den. Jeg bilder mig dog ind, at Chrome kører hurtigere, og jeg kan godt lide dens layout. Er også lidt betaget af Chromes ‘extensions’ muligheder, som er bedre end Safaris. For at slippe for reklamer fra tatsdating.dk (“dating for dem der er vilde med tatoveringer”), tuning af knallerter og Invita (“Jeg elsker mit køkken, men mest af alt så elsker jeg min skuffe”), har jeg suppleret med den uundværlige Adblock. Da jeg er gammel, halvblind og synes det er trangt at læse lange tekster på skærmen, har jeg også installeret Readability. Det gør det ca. 7-8000 gange sjovere at læse artikler og essays på nettet. Nu er det sagt. Installer den før du bliver ligeså vred som mig.

Mailprogram: ‘Postbox’

Som alle gode mennesker (minus Den Bedre Halvdel), bruger jeg Gmail til mine private mails. Oprindeligt var den sat op på standard mailprogrammet på MacBook’en, men dets layout gjorde mig træt og askegrå indvendigt. Betalte derfor for det liflige program Postbox, og pludselig er mine mails smukke, bedårende og giver mig lyst til at skrive endnu mere.

Musik: ‘Spotify’

Spotify kører stort set hele tiden, mens jeg er på arbejde. Det er en god måde at opdage nye sange, synes jeg. Jeg køber stadig de essentielle udgivelser i fysisk form, men bread&butter musiklytningen finder sted via Spotify. Når altså ikke Den Bedre Halvdel stjæler min konto fra mig.

Til friskrivning: ‘Byword’

Egentlig er Byword vist udviklet til den såkaldte Markdown standard, men jeg bruger programmet til at skrive fristil i. Det har et dejligt, uforstyrrende layout, som ikke giver mig samme myrekryb som Microsoft Word. De fleste blogindlæg fostres her.

Til at holde mig på dydens smalle sti: ‘Freedom’ og ‘Antisocial’

Freedom kan bruges til at lukke for internetadgangen i et selvbestemt tidspum. Antisocial bruges til at blokere de såkaldte sociale sider (Facebook, Twitter et al), igen i så lang tid, som man selv synes er nødvendigt. Når man som undertegnede er mester i overspringshandlinger, er det nyttige redskaber begge to!

To-do listen: ‘Wunderlist’

Wunderlist er en fremragende to-do liste, og samtidig vist nok også en habil task manager, der hjælper med at dele projekterne og opgaverne op i mindre bidder. Den taler sammen på tværs af alle mine platforme, og tanken er, at det skal være mit løbende redskab til at holde styr på alt hvad jeg skal – og herigennem fjerne mit behov for at gruble og spekulere.

Noteskrivning: ‘Evernote’

Evernote fungerer som min online notesbog på tværs af min arbejdscomputer, MacBook, iPad og iPhone. Programmet samler mine løsrevne tanker, noter og indfald ét sted.

Det lyder sikkert altsammen ganske fjollet og enfoldigt, men grundlæggende forsøger jeg blot at gøre det lidt nemmere for mig selv at få gjort de ting, der skal gøres – og i øvrigt give mig selv de fornødne incitamenter til ikke at spilde min tid, eller samle bekymringer og dårlig samvittighed over ikke at få handlet. Ved siden af forsøger jeg så at implementere lidt generel selvdisciplin og forøget personlig produktivitet.

Hvis nogle af de nærværende læsere har gode erfaringer med apps, så lytter jeg gerne. Specifikt efterspørger jeg en god mindmapping app til brug på iPad’en og MacBook.

7 kommentarer til “Life Hacking”

 1. Chrome holder, især hvis man gør sig den ulejlighed at sync’e den crossplatform (ikke at jeg selv bruger den slags snyd), og det gør en hel del andre bookmarksprogrammer unødvendige.
  Der var engang hvor jeg var militant Firefoxfortaler, men den var så tung, så tung og nu er jeg gået all in på Chrome og især de tusinddusinvis af extensions der findes i g-universet.

  Det siger sig selv at jeg bruger gmail, og jeg kan varmt anbefale Gmail redesigned og Better Gmail 2, som renser ud i alting, og giver et diskret og overskueligt layout.
  Derudover er Adblocker for Gmail en guds gave.

  Jeg bruger tasks for gmail og gcal i udstrakt grad (som bliver syncet til alle devices), og af samme grund er jeg aldrig rigtigt hoppet på Evernotetoget, selvom det roses af alle.
  Hvis man mener det meget seriøst, så er det jo bare at bruge Dropbox til notestagning og sørge for at have et script eller en app, som autogemmer noter og indfald i en given boks.

  Mht. mindmapping, så har jeg med succes brugt Xmind, som er freeware. Jeg ved ikke hvor godt den virker til Pad (hvis overhovedet), men den slags kan vel testes.

  Svar
 2. Don’t get me started on Dropbox.
  Jeg kan ærligt og redeligt sige at Dropbox har ændret mit liv, både privat og arbejdsmæssigt.
  Når jeg tænker over det, så er jeg crossplatform i høj grad:
  Androidtelefon, iPad (som dog ikke bliver brugt til produktion, men kun til konsumption), Windowsbaseret stationær og laptop.
  Jeg har ikke´ét eneste dokument på mine computere, som ikke er placeret i en folder i Dropbox, og det vil sige at jeg kan tage noter til et møde på den bærbare og derefter arbejde videre på den stationære uden kvaler. Derudover er det en backup, som jeg ikke vil være foruden og så giver det nogle delemuligheder både privat og i firmaregi, som er ubetalelige. Det virker bare.

  Hvis vi lige skal køre dejlig software til ende, så bruger jeg meget jævnligt PDFXChange som et alternativ til Adobe: det giver mulighed for at lave noter direkte i en pdf, hvilket er fantastisk. (http://www.tracker-software.com/product/pdf-xchange-viewer).
  Tilføje tekst til dokumentet, selv efter at det er færdiggjort? Nemt!
  Kan ikke anbefales højt nok.

  PDF’erne kan man fx lave direkte som print af et dokument via Cute PDFwriter (http://www.cutepdf.com/products/cutepdf/writer.asp), men der findes mange alternativer, bla. add ons til Chrome.
  Lave worddokumenter og fx. excelark til PDF? No prob.

  Derudover ville jeg ikke undvære PDFIll (http://www.pdfill.com/), som giver mulighed for at lege med alle typer PDF. Vil du klippe i din PDF, bytte om på rækkefølgen af siderne, eller hæfte flere seperate PDF’er sammen? You got it.

  Hvis man kombinerer de ting med lidt snilde, så behøver man nærmest ikke mere.

  Det skulle lige være en OCR-læser, men gæt hvilket af de ovenstående programmer, som har det indbygget, endda med et language pack til dansk?

  Andre uundværlige programmer:
  Ccleaner og Secunia.

  Svar
 3. -V-, du skal vide, at der er en af os fælles bekendt, der i mails til mig gør sig morsom over din og min fælles begejstring over Dropbox. Vedkommende finder os seksuelt understimulerede, sørgelige og i ynkværdige, når vi deler vores fælles glæde ved et program. Desuden er han sikker på, at vi forbliver luddovne screw-ups uanset hvilke apps og gøglerier vi installerer.

  Jeg tror at han har ret.

  Svar
 4. Jeg har ikke fantasi til at forestille mig at en af vores bekendte kunne finde på at slå spøg af min fascination af teknik og din samme?
  Men du har ret: han har/får ret.

  Svar

Skriv en kommentar