i Musik

Den musikalske diæt

Udover Sturgill Simpson er min playliste for tiden lidt af en blandet landhandel. Vi skal både til Hawai’i, Sverige, proto-hipsterland og … 80’erne.

Dennis Kamakahi: ‘Wahine ‘Ilikea‘ (1974)

Nu er det snart et år siden vi var på bryllupsrejsen i Hawai’i. Jeg tænker oftere på den end jeg burde. Og det er altid med længsel og melankoli. Tanken om den tur (og året før: Vores rejse til Colorado) giver mig konsekvent udlængsel. ‘Wahine ‘Ilikea‘ er et guddommeligt slack-key nummer. Stødte første gang på ordet ‘Wahine’, da vi spiste morgenmad første morgen på Big Island. Det var på Starbucks, og vi havde købt en lokal avis (West Hawai’i Today), hvor jeg læste om University of Hawai’is stolte kvindelige volleyballhold ‘Hawai’i Rainbow Wahine‘. Hvad er en ‘Wahine’ så? Det er det hawaiianske og māori ord for kvinde (især en kvindelig surfer!), og ‘Wahine ‘Ilikea’ er en kvindelig bølge. Der er sikkert nogle lumre undertoner i sangen, men jeg bruger den mest i melankolsk sammenhæng. Dennis Kamakahi døde tidligere i år, hvilket gør mig trist til mode. Og så tænker jeg, at den førstfødte datter skal hedde Wahine til mellemnavn.

Veronica Maggio – ‘Låtsas som det regnar’ (2014)

Jeg var egentlig stået af Vernica Maggio for et par album siden, men ‘Låtsas som det regnar‘ er EPISK. Videoen er lidt semikikset, men det er et sublimt omkvæd og er en af 2014’s hidtil bedste post-breakup sange.

Beck – ‘Morning’ (2014)

Jeg kunne endog særdeles godt lide Becks malstrøm af et depressions-melankoli album ‘Sea Change’ (2002), og hans nyeste kreation fra i år, ‘Morning Phase’, er ikke langt derfra i tone og kvalitet. Bliver næppe nogensinde en rigtig fan af Beck, dertil er han for inkonsistent og for meget 90’er-hip, men i sine bedste stunder er han ret enestående. Bonusinfo: I år er det 20 år siden at ‘Loser’ udkom. Føler I jer gamle nu, suckers?

Kajagoogoo – ‘Too Shy‘ (1983)

Man kan ikke rigtig tage det seriøst, vel? Se lige navnet på gruppen. Hør den fesne new wave tekst. Den spinkle synth. Og tænk på at forsangeren Limahl siden lavede ‘Never Ending Story‘ og blev hyldet af Gramsespektrum. Men det ændrer ikke på, at ‘Too Shy’ er mesterlig. Blev mindet om den, da jeg læste et indlæg om 12″ singler fra 80’erne ovre på en storartet musikblog. Nu er jeg fanget i fælden, og laver ikke meget andet end at lytte til musik fra en svunden tid.

Giv lyd fra dig

Comment