i Fantasy, Nørd, TV-serier

Awake

Når en tv-serie bliver lukket ned efter kun en enkelt sæson, er der som regel en nogenlunde god grund til det. Lave seertal og ratings samt de heraf følgende begrænsede reklameindtægter, er naturligvis den primære årsag.

Det er især gået ud over de ‘Lost’-agtige tv-serier (det vil sige ekspansiv, metafysisk og spekulativ fiktion), der gik hen og døde, når de skulle kæmpe om sendefladen med realityshows og sangkonkurrencer. Publikums tålmodighed med længerevarende historier og mystik er tilsyneladende blevet mindre siden midten af 2000-tallet. På stående fod kan jeg nævne episk anlagte serier som ’Flashforward’, ’Terranova’ og ’The Event’, der alle fik kniven efter første sæson.

Fælles for de tre er, at det i det store kosmiske regnskab nok var fortjent, at de blev droppet. Alle tre havde spændende grundhistorier, men gik i stå undervejs eller led under et uinteressant persongalleri. Når selv en så tilgivende, rummelig, billig, letbegejstrelig og tåbeligt nørdet person som undertegnede finder, at de spekulative elementer bliver for fjollede, ja, så er en tv-serie ude på dybt vand.

Verden er dog ikke altid lige retfærdig.

Min bedre halvdel vil eksempelvis næppe nogensinde tilgive CW at de lukkede ’The Secret Circle’ efter første sæson. Og jeg vil til min dødsdag ikke kunne forstå, hvordan den objektivt vurderet geniale ’Awake’ ikke fik i hvert fald én sæson mere.

En af de mange årsager til at jeg aldrig blev anmelder er, at jeg hverken har evnerne eller tålmodigheden til at referere en bog eller films handling på en bare rudimentært tilfredsstillende måde. Se derfor hellere denne 31 sekunders promo for ’Awake’ i stedet for.

Tro mig. De 12 afsnit er himmelstormende fremragende. Udsøgte. Hjernevaskende. Spændende. Grundlæggende taler vi om et justitsmord på niveau med dengang, at Fox aflyste ’Firefly’ efter kun 14 episoder.

Jeg ærgrede mig allerede sidste år over lukningen af ‘Awake’, men her til aften blev smerten så genoplivet. Har investeret i den fortrinlige service fra Unblock, så vi kan se Netflix’ indhold fra USA. Og eftersom Den Bedre Halvdel er på venindebesøg i Sverige, har jeg stenet lidt tv-serier, herunder de bedrøveligt få sidste afsnit af ‘Awake’.

Så her sidder jeg og ærgrer mig grusomt. For hvor er serien dog sublim – og hvor kunne den dog have været regeret den spekulative fiktion i årene frem. I skrivende stund er det reelt kun ‘Supernatural’ og ‘Revolution’, der stadig holder den episke fane højt på sendefladen.

Det er ikke nok. Jeg vil have mere.

Jeg vil have ‘Awake’ tilbage.

Giv lyd fra dig

Comment

  1. Jeg fik desværre aldrig set mere end 1½ afsnit af ‘Awake’. Jeg havde programmeret harddisc-optageren, men så flyttede serien selvfølgelig tidspunkt. Det 1½ afsnit, jeg nåede at se, tegnede dog rigtig godt, så jeg skal have set de resterende 10½ på et tidspunkt.