Anderledes vinkler

Jeg holder meget af hotelværelser, især hvis de har adgang til besynderlige tv-kanaler. På vores hotel på Gran Canaria kunne man således forkæle sig selv med en læskende blanding af spansk, tysk, fransk, arabisk, hollandsk og engelsk tv – samt de tre skandinaviske hovedkanaler DR, SVT og NRK. Det siger muligvis et eller andet om hvem klientellet på øen er.

Man kunne dog også se to spændende eksempler på manifestationer af ‘soft power’ i form af de engelsksprogede statsdrevne kanaler ‘RT – Russia Today’ og ‘CCTV News’. Begge er sat i verden for at give fortæller positive historier om henholdsvis Rusland og Kina samt at give et såkaldt alternativt nyhedsbillede og nyhedsdækning af globale forhold end i det man finder i de anglo-amerikanske mainstreammedier.

På RT skortede det i løbet af ugen således heller ikke på indslag om Assad styrets herligheder, det russiske militærs modige indsats i Syrien, de ukrainske ultranationalisters illegitime kamp mod Krim-halvøens folkeligt opståede oprør samt – ikke mindst – en skarp kritik af NATO og det amerikanske imperiums slet skjulte forsøg på at opbygge et globalt hegemoni.

Visse indslag havde karakter af det, man normalt ville forbinde konspirationsteorier og sølvpapirhat-segmentet. Men det var om ikke andet interessant at se hvordan en kanal – helt uden blusel – kører én bestemt vinkling af alle sine historier. Det sker under sloganet ‘RT – Question More’, underforstået: Stil spørgsmåls tegn ved de løgne som de såkaldte mainstram nyhedskanaler ejet af Murdoch og storkapitalen fortæller dig om globale forhold, og især om Rusland.

Jeg fik ikke i samme omfang set CCTV, der vist i øvrigt også kører en anelse mere blød stil end RT. Til gengæld blev der da vist nogle fine rosenrøde indslag om hvor stor en leder Xi Jinping er, så mon ikke de også holder sig pænt indenfor partilinjen.

Så hvis man har lyst til lidt … anderledes vinkler på nyhederne, så tag forbi RT’s hjemmeside.

Men pas på. Der lurer konspirationer overalt. Og hvem ved hvad de amerikanske lakajer i Baltikum, Georgien, Tyrkiet og Ukraine kan finde på for at besmudse international politiks sande skytshelgen: Rusland.

Skriv en kommentar